Leva & bo

Vill du leva i attraktiv småstadsmiljö nära havet och naturen – men ändå kunna jobba i stan? Eller går du och dagdrömmer om en egen trädgård och möjlighet till morgondopp? Om du dessutom vill ha ett okomplicerat boende med mycket plats för trevliga middagar och lek i en kommun med hög service, bra barnomsorg och stor tillväxtkraft då kan något av våra projekt i Österåkers kommun vara det du letar efter.

Nära till allt

Från Täljöhalvön tar det bara några minuter med bil eller buss in till det centrala köpcentret med ca 70 butiker, restauranger & caféer. Du kommer att kunna vandra omkring på levande och charmiga stadsgator och ta del av dagligvaruhandel, småbutiker, restauranger och caféer. Dessutom ligger Stockholm city bara en halvtimme bort med Roslagsbanan – perfekt för dig som vill kunna jobba eller shoppa i huvudstaden, och samtidigt bo i skärgården. I samma vik ligger Svinninge Marina och inom fem till tio minuter når du Österåkers GK, Åkersbergas GK samt Ullna GK.

Ängar, skog och hav i sällsynt kombination

Om du drömmer om att bo mitt i orörd natur och med närhet till havet då är boende på Täljöhalvön något för dig. Här har nämligen stadsplanerare och arkitekter utgått från kringliggande natur för att både de boende och besökare ska kunna ta del av den på bästa sätt; bland annat genom utomhusgym, boulebanor och odlingsplatser. Många av bostäderna ska enligt planerna ha tillgång till egen trädgård som skapar gröna sköna rum mellan byggnaderna. Här kommer finnas plats för lek, umgänge och odling.

Naturreservatet på udden får ligga orört och bidrar till ett rikt djurliv och sköna promenader. Likaså lämnas naturen närmast stranden ifred så att häckande sjöfågel får leva ostört. De gamla ekarna som planterades in på 1700-talet skapar en mäktig fond för stadsdelen och kommer förhoppningsvis att bidra till många framtida kurragömmalekar för områdets barn.

Det mest slående för Täljöhalvön är nog närheten till havet. Sällan skapas ett boende med havet så tillgängligt. Med gemensam pir, sjöbodar och promenadstråk längs vattnet kommer inte bara de boende, utan även besökare, kunna njuta av sommarens badmöjligheter och vinterns aktiviteter på skidor eller skridskor. Här kommer du kunna börja dagen med ett morgondopp och avsluta det med en kaffe på piren. Täljöhalvön är det moderna skärgårdsboendet med naturens skönhet precis runt hörnet.

Strandängarna

Strandängarna vid Täljöviken är ett av de vackraste och mest värdefulla naturområdena som finns i Österåkers kommun. I samband med utvecklingen av Täljö Strandäng och den angränsande småstaden Näsängen, kommer därför de gamla strandängarna att restaureras och göras mer tillgängliga. Eftersom detta område har växt igen under flera decennier så har den betesgynnande floran vid strandängarna, som tidigare sannolikt var artrik, nu utarmats. Detsamma gäller för vadarfåglar och piplärkor som inte längre kan häcka där. Tillsammans med Österåkers kommun har vi därför upprättat en noggrann skötselplan för området, där målbilden är en öppen och välhävdad strandäng med en artrik flora och ett rikt fågelliv.

Läs gärna mer och ladda ned skötselplanen för strandängarna.

Skärgårdskommunen Österåker

Österåker är en naturskön skärgårdskommun nordost om Stockholm. Den är en av landets snabbast växande kommuner där centralorten Åkersberga utvecklas till en modern stad med vattenkontakt. Kommunen passerade förra året 41.000 invånare och beräknas växa med runt 400 personer per år de kommande åren. I och med färdigställandet av Täljö strandäng, Näsängen och Kanalstaden förväntas ökningen bli avsevärt större.

Österåker är en företagstät och företagarvänlig kommun med en stark entreprenörsanda och över 6.600 registrerade företag. Österåker är också en relativt ung kommun med en medelålder på 39 år med en mycket god skattekraft. Arbetslösheten tillhör den lägsta i landet med 4,2 procent.

Läs mer på Österåker kommuns hemsida.

Skolor och förskolor

I Österåkers kommun är det bra att bo för barnfamiljen. Här finns 38 kommunala förskolor och 2 öppna förskolor. Generösa öppettider möter föräldrarnas behov och utöver normala luncher och mellanmål serveras också frukost.

Den kommunala utbildningsverksamheten består av 20 grundskolor, 3 gymnasium, Komvux, Särvux, SFI samt fritidsgårdar och kommunala musikskolor.

Sport och fritid

Ett starkt föreningsliv och en fantastisk natur bäddar för ett rikt fritidsliv i Österåker. Här ges många möjligheter till olika upplevelser för både kropp och själ.

I kommunen finns flera strövområden, till exempel Domarudden och Näsuddens naturreservat, varav det sistnämnda i direkt anslutning till Täljö Strandäng och Näsängen.

Österåkers sportcentrum får varje år 350.000 besök till sina ishallar, bollhallar, konstgräsplaner och den splitternya skateparken, en självklar favorit hos många ungdomar. I grannområdet Näsängen planeras ny idrottshall och multisportplan.

Kommunen har även gott om allmänna badplatser både i hav och sjö. Gillar du utomhussporter, finns även flera golfbanor och båthamnar.

Kultur

Österåkers kommun satsar också på kulturen och kan bland annat erbjuda flera teaterscener, ett modernt bibliotek, en biograf och fyra musikskolor.

De årligen återkommande Wira-spelen är något man måste uppleva på plats, och Operafestivalen på Ljusterö är en annan återkommande begivenhet.

Historia

Att området kring Täljöhalvön idag är eftertraktat att bosätta sig i vet vi, men vad få vet är att området var populärt redan på järnåldern. Vid Runö har man hittat gravar och rester från bostäder från den här tiden och det finns gott om fornminnen som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Området var strategiskt beläget på en höjd vid Långhundraledens östra sträckning där man kunde spana efter fiender och samtidigt ha tillgång till sina skepp vid havet.

Från Medeltiden till sent 1800-tal ägdes gårdarna kring Runö av familjer som satte sin prägel på området, bl.a genom att bygga en viktig kvarn som betjänade flera byar.

Men det var först vid början av 1900-talet som området befolkades ordentligt i och med att det byggdes en tågstation i Åkersberga, mitt bland åkrar och betesängar. 30 år senare bodde ca 300 personer här. Fortfarande var dock området ett mycket enkelt lantbrukarsamhälle.

Idag har ca 43.000 människor bestämt sig för att bo i Österåkers kommun, och fler blir det när de nya stadsdelarna på Täljöhalvön står klara.

Väldesignat landmärke

I Täljöhalvöns närhet finns ett stycke välbevarad historia, om än inte med tusen år på nacken: Täljövikens kursgård. På uppdrag av LO byggdes på 1960-talet en av Sveriges mest kända politiska byggnader här. En byggnad där regeringen kunde mötas vid behov och reda ut ett och annat. Olof Palme var ofta här i sitt arbete och Yassir Arafat bodde över när han var på Sverigebesök.

Arkitekten Peter Diebitsch fick fria händer och jobbade genomgående med dyrbara materialval och kluriga lösningar. Inredningen dominerades av 60-talets designklassiker som Svanenstolar, Bruno Mathssons Karinfåtöljer och guldfärgade Bumlinglampor.

Betongbyggnaden från 1969 står i princip orörd än idag och är ett välbehållet designpalats präglat av politisk historia.